Siirry sisältöön
Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje Haku
Liity jäseneksi

Kiskokaluston hitsausstandardit päivitetty

Kiskokaluston komponenttien hitsaukseen liittyy tiettyjä rakenteellisia erityispiirteitä, jotka esitetään standardisarjassa SFS-EN 15085. Standardisarja päivitettiin vuonna 2023 ja se on julkaistu suomenkielisenä tammikuussa 2024.

Sarja koostuu kuudesta osasta seuraavasti:

SFS-EN 15085-1:2023(siirryt toiseen palveluun) Osassa 1 määritellään kaikkia hitsausprosesseja koskevat termit riippumatta siitä, tehdäänkö hitsaukset käsin, mekanisoidusti tai automatisoidusti. Tämä osa sisältää myös yleisiä säännöksiä. Päivitys sisältää uuden liitteen, joka koskee säiliövaunujen hitsausta.

SFS-EN 15085-2:2020+A1:2023(siirryt toiseen palveluun) Osassa 2 määritellään hitsattujen komponenttien pätevyystasot sen mukaan, miten ne liittyvät turvallisuuteen. Valmistajan pätevöintivaatimukset perustuvat näihin pätevyystasoihin. Tässä muutoksessa +A1 pätevyystasoja on selkeytetty ja viittauksia päivitetty.

SFS-EN 15085-3:2022+A1:2023(siirryt toiseen palveluun) Osa 3 koskee hitsausten suunnittelua ja luokitusta. Tässä osassa käsitellään myös hitsausaineiden valintaa ja annetaan esimerkkejä hitsausrailoista. Tällä muutoksella +A1 on muutettu hitsin toimivuusluokkia ja päivitetty termien määritelmiä.

SFS-EN 15085-4:2023(siirryt toiseen palveluun) Osa 4 koskee hitsausten valmistelua ja toteutusta. Tämä osa on päivityksen myötä kirjoitettu lähes kokonaan uudelleen. Siihen on myös lisätty liite, joka antaa opastusta hitsauslisäaineiden valintaan.

SFS-EN 15085-5:2023(siirryt toiseen palveluun) Standardi käsittelee hitsauksen tarkastusta ennen hitsausta, hitsauksen aikana ja sen jälkeen. Standardissa opastetaan myös hitsausvirheiden hallintaan. Päivityksen myötä tämänkin osan tekstiä on kauttaaltaan selkeytetty.

SFS-EN 15085-6:2022(siirryt toiseen palveluun) on sarjan uusi osa, ja se koskee kiskokaluston ja sen komponenttien kunnossapitohitsauksia laatuun ja suunnitteluun painottuen.

Standardit on tarkoitettu yrityksille, yrityksen ulkopuolisille tahoille ja pätevöintilaitoksille, kun arvioidaan yrityksen kykyä täyttää asiakkaan, lain ja yrityksen itsensä määrittämät vaatimukset.

Lisätietoja: kimmo.konkarikoski(at)ytl.fi