Koulutus
Kuljetusalalle voi kouluttautua kaikilla koulutusasteilla perustutkinnosta yliopistossa suoritettavaan maisterin tai jopa tohtorin tutkintoon asti. Koulutusta on tarjolla nuorille
ja aikuisille.
Kuljetusala
Kuljetusalalle voi kouluttautua kaikilla koulutusasteilla perustutkinnosta yliopistossa suoritettavaan maisterin tai jopa tohtorin tutkintoon asti. Koulutusta on tarjolla nuorille ja aikuisille. Monet kuljetusalan ammattilaisista ovat hankkineet ammattitaitonsa suorittamalla ammatillisen perustutkinnon ammattioppilaitoksessa. Logistiikan perustutkinnon voikin suorittaa melkein missä päin Suomea tahansa.
Jos koulunpenkillä istuminen ei innosta, voi kuljetusalalle kouluttautua myös oppisopimuksella. Tällöin opiskelija tekee oppisopimuksen työnantajansa kanssa. Ammattiin opitaan työn ohessa, mutta koulutukseen kuuluu myös lähiopetuspäiviä.
Ammatillisen perustutkinnon tai lukion suorittaneet voivat jatkaa opintojaan ammattikorkeakoulussa, teknillisessä korkeakoulussa tai yliopistossa. Kuljetusalalle voi kouluttautua myös aikuiskoulutuksen kautta näyttötutkinnoilla.
Kattavasti tietoa kuljetusalan koulutuksista löydät osoitteesta www.kuljetusala.com(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kuljettajien ammattipätevyys
Pelkällä ajokortilla ei pääse tavaraliikenteen tai linja-autoliikenteen kuljettajaksi. Ajokortin lisäksi kaikilta uusilta kuljettajilta vaaditaan ammattipätevyyden peruskoulutuksen suorittamista. Sen pituus on iästä riippuen 140 tai 280 tuntia.
Kuljettajien, jotka ovat saaneet linja-auton ajo-oikeuden (D1-, D- tai DE-ajokortti) ennen 10.9.2008 tai kuorma-auton ajo-oikeuden (C1-, C- tai CE-ajokortti), ei tarvitse erikseen suorittaa perustason koulutusta. Kaikkien tulee kuitenkin suorittaa ammattipätevyyden voimassaolon jatkamiseksi jatkokoulutusta 35 tuntia viidessä vuodessa.
Ammattipätevyydestä voit lukea lisää Traficomin sivuilta, tästä linkistä.(siirryt toiseen palveluun)
Oppilaitokset
Kuljetusalan tutkintoja voi suorittaa monipuolisesti ympäri Suomea. Ammatillisia ja ammattikorkeakoulututkintoja on mahdollista suorittaa myös aikuisopintoina, joiden opiskelurytmi usein mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella.
Logistiikan perustutkinto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) suoritetaan yleensä ammatillisessa oppilaitoksessa tai ammattiopistossa. Aikuiskoulutuksen järjestäjät puolestaan tarjoavat perustutkintojen lisäksi ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, joilla voi täydentää omaa osaamistaan. Ammattikorkeakoulututkintoja on mahdollista suorittaa myös aikuisopintoina, joiden opiskelurytmi usein mahdollistaa työssäkäynnin opintojen ohella.
Yliopistossa ja korkeakouluissa(siirryt toiseen palveluun) voi opiskella esimerkiksi auto- ja kuljetustekniikkaa tai logistiikkaa. Korkeakouluopinnot valmentavat alan esimies- ja suunnittelutehtäviin, mutta alalla edetään usein myös kokemuksen tuoman osaamisen kautta.
Aikuiskoulutus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) Kuljetusalan näyttötutkintoja ja niihin valmistavaa koulutusta järjestävät seuraavat aikuiskoulutusyksiköt löydät täältä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Oppisopimuskoulutus(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) Oppisopimuksella on mahdollista opiskella monipuolisesti ympäri Suomea. Oppisopimusta järjestetään myös ammattiopistoissa. Lue lisää oppisopimuksesta Opetushallituksen sivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Lähde: Kuljetusala.com (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)