Siirry sisältöön
Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje Haku
Liity jäseneksi

RAINE – raidealan neuvottelukunta

Raidealan neuvottelukunta RAINE on vuonna 2016 perustettu foorumi markkinaehtoisten raidealan toimijoiden yhteistyöhön ja markkinoiden edistämiseksi.

Raidealan neuvottelukunta RAINE on vuonna 2016 perustettu kohtaamispaikka vapaiden raidemarkkinoiden edistämiseksi. Jäseninä neuvottelukunnassa on reilut 20 kpl raidealan ja sähköisten matkaketjujen markkinaehtoista toimijaa.

RAINE tarjoaa jäsenilleen ajantasaista tietoa markkinaedellytysten ja säädösympäristön kehityksestä sekä huolehtii jäsentensä yhteisen kannan esille pääsystä julkisessa keskustelussa.

Mitä rautateillä on nyt tehtävä

Rautateiden tuomista markkinatalouteen on jatkettava eriyttämällä VR:stä kalustoyhtiö ja toteuttamalla jatkossa henkilötilausliikenne kilpailutuksina. Alueille on annettava oikeus tilata myös junaliikennettä.

Valtion on linjattava omistajaohjauksessa, että valtio-omisteinen vanha kalusto tarjotaan ensisijaisesti uusiokäytettäväksi ja vasta sen jälkeen, jos ei kysyntää ole, romutettavaksi.

Rautatieinfraa tulee kehittää olemassa olevaa rataverkkoa kehittämällä, tavoitteena kapasiteetin nosto, pullonkaulojen poisto ja korjausvelan hoito, digiradan toteuttaminen

GOST-vaunujen käytölle tulee saada pysyvä käyttöoikeus. Vaunujen käyttömahdollisuus lisää markkinadynamiikkaa ja luo teollisuudelle kuljetusvaihtoehtoja. Käyttämätön tavaraliikennekalusto on siirrettävä vuokrattaviksi parteiksi valtion kalustoyhtiöön.

Digiradan toimeenpanossa tulee huomioida liikkuvalle kalustolle aiheutuvat kustannukset kulunvalvontajärjestelmän uudistamisessa tai luotava kulunvalvontalaitteiden vuokrausjärjestelmä.

RAINEN kannanottoja:

Linkkejä:

Raideliikenne | Traficom(siirryt toiseen palveluun)

Valtion rataverkko – Väylävirasto (vayla.fi)(siirryt toiseen palveluun)

Ratatekninen oppimiskeskus (vayla.fi)(siirryt toiseen palveluun)

2019 – liikenne- ja viestintäministeriö (lvm.fi)(siirryt toiseen palveluun)

Edellytykset tulevaisuuden rautatieliikenteelle rakennetaan nyt – Digirata(siirryt toiseen palveluun)

Home – Europe’s Rail (europa.eu)(siirryt toiseen palveluun)

Etusivu – Suomirata(siirryt toiseen palveluun)

Rail Baltica Official Website | Rail Baltica(siirryt toiseen palveluun)

Neuvottelukunnan yhteystiedot

Osoitetiedot

Yhteinen Toimialaliitto
Raidealan neuvottelikunta

Jouni Lind
Eteläranta 10, 7. krs.
00130 Helsinki

p. 050 5213305

jouni.lind@ytl.fi