Siirry sisältöön
Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje Haku
Liity jäseneksi

Pitää olla ajuri muutoksessa

Elämme mielenkiintoisia aikoja! Globaali, kansainvälisiin sopimuksiin perustuva järjestelmä on muutoksessa. YK:n rooli on heikentynyt ja sen roolia kyseenalaistetaan. Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen suhteen heikkeneminen on myös tosiasia. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut koko kuvaa perinteisestä maailmanjärjestyksestä. Venäjän toiminta on brutaali terrorismi, joka ei kunnioita valtioiden oikeuksia. Tämä kehitys on heijastunut vahvasti myös Suomeen.

Globaalin maailmanjärjestyksen muutos vaikuttaa yritysten toimintaan myös Suomessa. Viisaat yritykset vähentävät Kiina-riippuvuutta alihankintaketjuissa.  Yritykset voivat tehdä sitä myös kapseloimalla toimintaa. Jos toimitusketjut ovat riippuvaisia kiinalaisista alihankkijoista, mutta lopputuotteet myydään länsimarkkinoilla, riippuvuutta vähennetään. Jos taas toimitaan Kiinassa ja asiakkaat ovat siellä, silloin paikalliset toimitusketjut ovat pieniriskisempiä.

*********

Talouden kasvu hiipuu Suomessa, inflaatio on yhä korkea. Rakentamisen romahdus on tosiasia. Todennäköistä on, että Suomen talous on painumassa taantumaan. Konkurssit lisääntyvät. Kotitaloudet ovat vaikeuksissa. Koronnostoja EKP:ltä ei enää kaivattaisi.

Meillä on aloittanut keväällä uusi, Petteri Orpon hallitus. Hallituksen ensimmäiset kuukaudet ovat olleet kaikkea muuta kuin olisi toivonut. Kohuja. Hallitusohjelma on hyvä. Nyt pitää ryhtyä toimeen.

Rakenteellisiin uudistuksiin ajaa pakko. Suomi ei voi elää velaksi. Verojen korotukset eivät ole missään nimessä toimiva keino. Se tie on kuljettu loppuun. Tämä pitää ymmärtää. Edellisten hallitusten periaate tasapainottamisen osalta, joka oli 50/50 eli puolet menosäästöjä ja puolet veronkorotuksia, pitää hylätä. Se on turmion tie.

Valtiontalouden tasapainottamisen lisäksi keskeisiä ovat työelämäuudistukset. Ne pitää nyt toteuttaa, vaikka tiedossa on syksyllä monenlaista vastustamista. Uudistusten keskeisenä tavoitteena on laskea yrittäjien työllistämisen kynnystä ja toisaalta uudistaa työttömyysturvaa työhön kannustavaksi.

*********

Myös työttömyysturvaan on tulossa tuntuvia leikkauksia. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa halutaan porrastaa siten, että kahdeksan työttömyysviikon jälkeen tuki laskee asteittain alkuperäisestä. Hallitusohjelmassa edistetään myös paikallista sopimista, helpotetaan määräaikaisia sopimuksia ja henkilöperusteista irtisanomista sekä tehdään ensimmäisestä sairauspäivästä palkaton.

Hallitus siis käyttää nyt keppiä kovalla kädellä. Se on perusteltua. Jos jotain porkkanaa olisi tarjottu, se voisi olla esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan tuen nosto aivan ensimmäisille työttömyysviikoille. Se helpottaisi irtisanotun asemaa.

Pekka Tsupari
toimitusjohtaja