Siirry sisältöön
Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje Haku
Liity jäseneksi

Vähäpäästöistä joulua!

Tältäkö näyttää joulu Etelä-Suomessa 5–10 vuoden päästä? Spekuloidaanpa tällä hieman.

Kuva: Queen’s Daily Eagle

Jos ilmaston lämpenemistä ei saada kuriin, pian Rovaniemellekään ei enää tule pysyvää lunta. Tämän vuoksi pukin on tarpeen muuttaa Rovaniemeltä Ivaloon varmemmille lumille [1]. Vanha pukin paja Rovaniemellä jää pukin ’kesämökiksi’.

Pukkiperhe elää nykyaikaisesti mutta ekologisesti. Uusi tupa pohjoisessa lämpiää aurinkopaneeleilla ja tuulivoimalla. Menopelinä on täyssähköauto, jota käytetään vain silloin kun porot ovat sairaana. Ostoksilla käydään kerran viikossa, ja vain tarpeeseen.

Pukkiperheen työvuosi

Pukki Oy:n vuosikello lyödään lukkoon tammi-helmikuussa. Vuosikellon mukaisesti jouluvalmistelut aloitetaan jo keväällä palkkaamalla määräaikaisia apulaisia, eli tonttuja. Kesän aikana paja on täydessä toiminnassa ja työn kilke ja ”cha-cha-chaa” -laulanta kuuluu lähipitäjiin asti. Valmiit lahjat säilötään lämpimään varastoon pihan laidalle [2]. Vastuu satapäisen työjoukon ravitsemisesta on osoitettu muonitustiimille [3].

Syksyn tullessa joulupukki lähettää lahjat matkaan ulkoistetun kuljetuspalvelun kautta. Pukki itse käyttää työmatkallaan julkista liikennettä ja jatkaa viimeiset kilometrit polkupyörällä [4]. Etelä-Suomessa pyörään ei tarvita talvirenkaita, koska ei ole lunta. Tuohivirsujen sijasta voi käyttää nahkakenkiä. Koltun alle riittää t-paita ja lyhyet kalsarit. Palkkioita pukki ei huoli, verotuksellisista syistä.

Tunnollisena ympäristöihmisenä muori laskee lahjojen viemisestä aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt koko toimitusketjulta. Otetaan siis huomioon lahjojen pakkauksiin ja valmistukseen kulunut energia sekä eri kulkuneuvojen käyttö ja niiden viemä energia [5]. Porojen päästöjä ei huomioida, vaan päästöt kompostoidaan ja hyödynnetään muorin yrttimaalla.

Joulun jälkeen pukkiperheellä on viikon loma. Silloin pukki vie porot tunturiin ja etsii suojaisan paikan, jossa voi sytyttää tulen retkikeittimeen, keittää kahvit ja olla rauhassa introvertti. Muori istahtaa sohvalle selaamaan kännykkää. Tontut ahmivat Game of Thronesin kaikki kaudet putkeen.

Loman jälkeen luetaan asiakaspalautteet, raportoidaan päästöt ja poikkeamat, analysoidaan onnistumista ja suunnitellaan vuosikello jälleen uudeksi vuodeksi. Ja taas alkaa sama rumba, vieläkin vähemmällä lumella.

[1] SFS-EN 12522(siirryt toiseen palveluun) Muuttopalvelut
[2] SFS-EN 15696(siirryt toiseen palveluun) Pienvarastot
[3] SFS-EN 12983(siirryt toiseen palveluun) Keittoastiat
[4] SFS-EN 15194(siirryt toiseen palveluun) Sähköavusteiset polkupyörät
[5] SFS-EN ISO 14083(siirryt toiseen palveluun) Kasvihuonekaasujen päästölaskelmat (tulossa suomeksi pian!)

Lumista joulua toivo(tta)en, Suvi Pasanen