Siirry sisältöön
Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje Haku
Liity jäseneksi

EK: Elinkeinoelämän luottamus hienoisessa laskussa

”Helmikuuhun asti varsin tasaisena pysynyt luottamus kääntyi maaliskuussa aavistuksen laskuun. Teollisuus vetää koko elinkeinoelämän luottamusta nyt alaspäin. Muilla päätoimialoilla tultiin ylöspäin”, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo.


Teollisuudessa luottamus laski kuusi pykälää maaliskuussa. Uusin saldolukema oli -12, kun edellisessä kuussa lukema oli -6. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1.

Maaliskuussa rakentamisen luottamus nousi kolme pistettä edelliskuusta. Saldoluku oli -17, kun helmikuussa saldoluku oli -21. Pitkän aikavälin keskiarvo on -6.

Palveluiden luottamus kohosi maaliskuussa saldolukuun 5. Tämä oli kolme pistettä enemmän kuin helmikuussa. Palvelualojen indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +12.

Vähittäiskaupassa luottamus nousi maaliskuussa lukemaan -10. Saldoluku oli kaksi pistettä enemmän kuin edelliskuussa, jolloin saldoluku oli -12 Pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

”Maaliskuun aikana rahoitusmarkkinat ovat hermoilleet. Keskuspankkien nopeassa tahdissa tehtyjen koronnostojen vaikutukset alkavat näkyä. Seuraavan kuukauden aikana on mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan yritysten luottamus kulkee”, Pakarinen toteaa.

Luottamusindikaattori, maaliskuu 2023(siirryt toiseen palveluun)
Luottamusindikaattorin keskeiset tulokset animaationa(siirryt toiseen palveluun)
Lisätietoja:
johtaja Sami Pakarinen, p. 050 343 4337