Siirry sisältöön
Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje Haku
Liity jäseneksi

Hallitusohjelma on toiveita herättävä

Haluan ensiksi toivottaa kaikille aurinkoista ja kaikin puolin menestyksekästä kesää. Samalla haluan kertoa iloisia uutisia. On suuri ilo ilmoittaa, että meillä on uusi toiveikkaita odotuksia herättävä hallitus, jonka pääministerinä toimii kokoomuksen Petteri Orpo. Hallituksen ohjelma sisältää elinkeinoelämän näkökulmasta lukuisia hyviä tavoitteita ja toimenpiteitä, jotka toteutuessaan vahvistavat merkittävästi Suomen taloutta ja tukevat yritysten menestystä.
Hallitus on tehnyt perusteellisen tilannekatsauksen Suomen taloudesta. Omasta puolestani voi hyvin todeta, että tämä tilannekuva on aivan oikea. Hallitus tiedostaa velkaantumiseen liittyvät uhkakuvat ja myös talouden dynamiikkaan liittyvät rakenteelliset haasteet, jotka on vihdoin ratkaistava.

Hallituksella on suuri vastuu valtiontalouden kestävyydestä. Hallitus on päättänyt toteuttaa vaalikauden aikana 6 miljardin euron sopeutuksen julkiseen talouteen.  Tästä 4 miljardia on säästöjä ja 2 miljardia tulopuolen paikkausta. Luvut ovat kokoluokaltaan mittavia.

Hallitus keskittyy myös työmarkkinoiden uudistamiseen ja yritysten uudistumisen tukemiseen. Tavoitteenamme on luoda työmarkkinoille joustavampia rakenteita, jotka edistävät työllisyyttä ja yritysten kilpailukykyä. Samalla halutaan kannustaa yrityksiä uudistumaan ja luomaan entistä innovatiivisempia ja kilpailukykyisempiä ratkaisuja.

Hallitus toteuttaa myös uudistuksia, jotka helpottavat yritysten toimintaa ja kannustavat investointeihin. Hallitus sujuvoittaa investointien lupaprosesseja ja pyrkii luomaan viranomaisyhteistyöllä yrityksille suotuisan toimintaympäristön, joka rohkaisee kasvuun ja menestykseen. Erityishuomion kohteena ovat kasvua tavoittelevat niin sanotut Saksan mallin mukaiset Mittelstand-yritykset.

Hallituksen tavoittelemat työmarkkinauudistukset ovat jo herättäneet suurta vastustusta palkansaajapuolella. Uudistusten viimeisin vaihe ulottuu vuoteen 2025, mutta tuleva syksy antanee jo osviittaa, miten reformeja ryhdytään vastustamaan. Vaikka uudistukset on tarkoitus neuvotella kolmikantaisesti, hallitus on säilyttänyt veto-oikeuden uudistusten toteuttamiseen. Jos kolmikannasta ei tule yksimielistä ratkaisua, hallitus päättää niistä itse.

Hallitusohjelman apteekkeja koskevat linjaukset ovat vielä epäselviä. Hallitusohjelmassa haetaan lääkesäästöjä, pyritään hyödyntämään apteekkien terveysosaamista ja vapautetaan sääntelyä selvitysten pohjalta. Lääkkeiden arvonlisävero nousee, mutta myös apteekkitalouden kokonaisuudistus toteutunee. Nähtäväksi jää, mitä linjaukset lopulta tarkoittavat. Vaarana on, että tehdään pistemäisiä ratkaisuja, joiden tavoitteet ja vaikutukset ovat lopulta epäselviä.

Toivotan teille menestyksekästä kesää ja odotan innolla yhteistyötämme uuden hallituksemme kanssa.

Pekka Tsupari
pekka.tsupari@ytl.fi