Siirry sisältöön
Ota yhteyttä Tilaa uutiskirje Haku
Liity jäseneksi

Tässä artikkelissa käydään lyhyesti läpi YTL:n standardointia sekä standardin vaiheet. Missä vaiheessa on tärkeää vaikuttaa ja mistä saa lisätietoa.

Mikä on standardi?

YTL:ssä toimii useita standardointiryhmiä, jotka mm. muodostavat Suomen kannanotot Eurooppalaisiin (CEN) ja maailmanlaajuisiin (ISO) standardiehdotuksiin sekä nimeävät edustajat näiden alaisiin työryhmiin. Suurin osa Suomessa julkaistavista standardeista on joko Eurooppalaisia (SFS -EN) tai maailmanlaajuisia (ISO) standardeja.

YTL:n standardointialueet jakaantuvat otsikoiden – Liikenne, Terveydenhuolto, Vapaa-aika, Ympäristö ja Rakentaminen alle. Standardointiryhmiin voivat osallistua kaikki halukkaat osallistumismaksua vastaan.

Standardin vaiheet

Standardialoite

Kuka tahansa henkilö tai mikä tahansa yhteisö voi huomata tarpeen uudelle standardille ja tehdä standardialoitteen. Tavoitteena voi olla kansallinen tai kansainvälinen – joko Euroopan laajuinen tai maailmanlaajuinen – standardi.

Jatkossa julkaistaan 1-2 kuukauden välein lista äänestyksessä olevista työkohteista. Nyt listauksessa on tiedoksi myös alustavia työhteita, joista kaikki eivät välttämättä etene äänestyksiin, mutta listan avulla voidaan muodostaa käsitys mitä kaikkea on ajatuksissa.

Standardointiryhmä

Kansainväliset komiteat ja niiden alaiset työryhmät laativat osan standardialoitteista ja myös valmistelevat standardeja eri vaiheissa eteenpäin.

YTL:ssä toimii kymmeniä eri standardointiryhmiä eri alueilla. Ryhmä seuraa ja vaikuttaa oman alansa Eurooppalaisten ja maailmanlaajuisten vastinkomiteoiden standardeihin ja vain osallistumalla voit vaikuttaa.

Lausuntokierros

Standardin lausuntokierros on usein ensimmäinen julkinen vaihe standardin elinkaaressa. Kierrokselle kerätään eri maista kommentteja standardiin, jotta siitä saadaan mahdollisimman yhteinen dokumentti.

YTL julkaisee 1-2 kuukauden väelin listauksen lausuntokierroksilla olevista standardeista. Standardointiryhmien jäsenet saavat suoraan tiedon oman ryhmänsä standardeista.

SFS:n lausuntopyyntöpalvelu(siirryt toiseen palveluun) antaa mahdollisuuden kommentoida kulloinkin lausunnolla oleviin standardeihin. YTL standardit löytyvän suoraan tästä linkistä(siirryt toiseen palveluun).

Julkaistut standardit

YTL julkaisee kuukausittain listan vastuukomiteoiden julkaisemista SFS- ja ISO standardeista.